فهرست مطالب

پژوهش نامه ایرانی سیاست بین الملل
سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حسین پوراحمدی، رحمان حبیبی* صفحات 1-32

    ج.ا.ایران برای افزایش تاب آوری اقتصاد کشور و کاهش آسیب پذیری، الگوی اقتصاد مقاومتی را در دستور کار خود قرار داد. این الگو برای اجرایی شدن نیازمند حضور همه نهادها، وزارت خانه ها و سازمان های کشور است تا با برنامه ریزی های منسجم و مکمل یکدیگر بتوانند تحقق الگوی مذکور را ممکن سازند. پژوهش حاضر نیز با هدف ارایه الزامات مناسب به سیاست خارجی برای مقاوم سازی اقتصاد ملی، در پی پاسخگویی به این پرسش اصلی است که سیاست خارجی ج.ا.ایران از چه الزاماتی می تواند در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی و مقاوم سازی اقتصاد داخلی بهره مند گردد؟ این پژوهش سعی دارد با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از مدل «اقتصاد سیاسی سیاست خارجی مبتنی بر تحقق الگوی اقتصاد مقاومتی»، برنامه ها و الزامات راهبردی سیاست خارجی ج.ا.ایران در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی را تبیین کند. روش گردآوری اطلاعات نیز کتابخانه ای و اسنادی می-باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که سیاست خارجی ج.ا.ایران با فعال کردن نقش هماهنگی (هماهنگ کردن سایر نهادها و وزارت خانه ها)، فرصت سازی (تعامل سازنده با کشورهای منطقه و جهان) و بسترسازی در دو حوزه داخلی و خارجی (جذب سرمایه گذاری خارجی، ارتقای صادرات، تسهیل در مبادلات تجاری و مالی، تسهیل در مبادلات بانکی با استفاده از پیمان های پولی) و به طورکلی فعال سازی دیپلماسی اقتصاد مقاومتی، می تواند در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی گام بردارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری اقتصادی، آسیب پذیری، اقتصاد مقاومتی، سیاست خارجی و دیپلماسی اقتصاد مقاومتی
  • روح الله پیربالائی*، ناصر خورشیدی صفحات 33-55

    هدف نوشتار حاضر بررسی تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر سازمان ملل متحد در سه حوزه ماهیت، ساختار و کارکرد می باشد. پرسش اصلی این است که فناوری اطلاعات و ارتباطات چه تاثیری بر این سطوح یاد شده در سازمان ملل متحد داشته است؟ در سطح ماهیت، هنوز دگرگونی قابل توجهی در سازمان ملل صورت نگرفته، ولی مفاهیم بنیادی اهداف و اصول این سازمان مانند حاکمیت و امنیت از لحاظ گستره معنایی دچار تحول شده است. ساختار سازمان ملل نیز با تشکیل اجلاس جهانی جامعه اطلاعاتی و ایجاد برخی ارگان های فرعی در بعضی از ارکان های اصلی نظیر شورای حقوق بشر، به عصر دیجیتال واکنش نشان داده است. بیشترین اثرپذیری در بخش کارکرد سازمان صورت گرفته؛ به طوری که با قرارگرفتن حوزه های موضوعی جدید از قبیل «ریشه کنی فقر و مسیولیت مشترک» و توسعه در دستورکار سازمان، موجب تغییر در رویکردهای پیشین دولت محورانه شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز آن از منابع کتابخانه ای و سایت های معتبر اینترنتی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: امنیت، حاکمیت، فناوری اطلاعات و ارتباطات، سازمان ملل متحد
  • محدثه جزائی* صفحات 57-77

    «خاورمیانه»، مفهومی مناقشه برانگیز از نظر جغرافیایی و سیاسی است. از منظر جغرافیایی درباره حدود آن، اشتراک نظر گسترده ای وجود ندارد و از منظری سیاسی، با توجه به نظریه های جدید در راستای توجه به جهان غیر غربی، چالش هایی در استفاده و کاربرد مفهوم خاورمیانه به وجود آمده است. برای مقابله با تک صدایی مطالعات و بررسی های اروپایی و آمریکایی در منطقه خاورمیانه، برابرنهادهایی به جای مفهوم خاورمیانه پیشنهاد شده است. عبارت های همچون «خاور نزدیک و شمال آفریقا»، «خاورمیانه شمالی»، «خاورمیانه جدید»، «خاورمیانه اسلامی»، «غرب آسیا»، «آسیای غربی» و «آسیای جنوب غربی» به جای آن پیشنهاد می شود. پرسش اساسی این نوشتار این است که چرا آلترناتیوها نمی توانند در اعاده همان معنایی که مفهوم خاورمیانه منتقل می کند، کامیاب شوند؟ این پژوهش با تمرکز بر مقوله امرسیاسی و از دریچه نظریه و روش تاریخ مفاهیم، می کوشد تا به این پرسش پاسخ دهد که چرا نمی توان از مفهوم خاورمیانه دست کشید. ماهیت «امر سیاسی» که به گونه ای جدی و عمیق بر تقابل های دودویی تاکید می کند، بر این فرضیه صحه می گذارد که نبردی پنهان میان گروه ها و نیروهای سیاسی برای تسلط بر گفتمان ها، که خود را در مفاهیم انضمامی می کنند، در جریان است. از چنین منظری، فرجام نبرد نابرابر میان دو سوی این گفتمان، پیروزی مفهوم خاورمیانه است که بر فراز مفاهیم دیگر، به حیات خود ادامه می دهد. اگرچه دانشگاه ها و برخی از محافل آکادمیک؛ همچنین نهادهای بین المللی به نقد حضور هژمونی مفاهیمی همچون خاورمیانه می پردازند و در دفاع از آلترناتیوها می کوشند؛ اما تسلیم ناپذیری امرسیاسی در برابر جغرافیا؛ مانع مهمی است که استفاده از مفاهیم جایگزین خاورمیانه را دشوار می کند.

    کلیدواژگان: خاورمیانه، امر سیاسی، جغرافیا، تاریخ مفاهیم، راینهارت کوزلک
  • مریم دری ورنوسفادرانی، اردشیر سنائی*، علیرضا سلطانی، کابک خبیری صفحات 79-99

    حرکت به سوی فضا بیشتر حاصل رقابت ابرقدرت های زمینی برای هژمونی سیاره ای بود. فضا، معیاری جدید برای تشخیص ارتقا قدرت و تخصیص اعتبار در جامعه ی جهانی به ارمغان آورد. اکتشافات و تکنولوژی های فضایی دو ابرقدرت، رقابت میان آن ها را شعله ورتر می ساخت. پرتاب اسپوتنیک 1 توسط شوروی آغاز کننده ی مسابقه فضایی بود. در نهایت هم ایالات متحده با فرود بر روی ماه خود را پیروز مسابقه فضایی دانست. اما پس از آن نیز نه تنها رقابت میان این دو کشور پایان نیافت بلکه کشورهای دیگر همچون چین، هند، ژاپن و برخی کشورهای اروپایی را نیز به میدان فراخواند. از آغاز عصر فضا تا کنون نیز فعالیت های نظامی بخش مهمی از اهداف قدرت ها را در بر گرفتند. سوال اصلی این است که فضا چگونه در تشدید رقابت میان قدرت ها نقش داشته است. فرضیه این مقاله نیز معتقد است فضا با ایجاد شرایط و تسلیحات مدرن باعث تشدید رقابت بین المللی میان کشورها شده است. از منظر نیوریالیسم، فضا تبدیل به عرصه ای جدید برای تشدید رقابت میان کشور ها در عرصه نظامی و کسب پرستیژ شده است.

    کلیدواژگان: رقابت بین المللی، مسابقه فضایی، تسلیحات فضایی، قدرت های بزرگ، نئورئالیسم
  • فرزاد رستمی*، زهرا زنگنه صفحات 101-129

    مدیریت بحران های منطقه ای نیازمند شکل گیری همکاری و همگرایی میان کشورهای یک منطقه است. حل بحرانهای زیست محیطی نیز از جمله مسایلی است که از این امر مستثنی نیست. بدیهی است در صورت عدم شکل گیری همگرایی منطقه ای، مدیریت این بحران با چالش جدی مواجه خواهد شد. بحران زیست محیطی به ویژه بحران ریزگردها که طی سالهای اخیر چالشی جدی برای منطقه خاورمیانه بوده است، همکاری کشورهای منطقه را می طلبد. اما برخلاف انتظار تاکنون کشورهای منطقه تمایلی در راستای شکل گیری یک رژیم همکاری دسته جمعی از خود نشان نداده اند. در این پژوهش موانع فراروی شکل گیری این همگرایی مورد بررسی قرار گرفته است. سوال این است که موانع فراروی شکل گیری رژیم همکاری زیست محیطی در خاورمیانه چیست؟ فرضیه پایان نامه این است که مدیریت بحرانهای زیست محیطی نیازمند مجموعه ای از عوامل همچون اجماع سازی، بکارگیری دیپلماسی چند جانبه و رژیم های بین المللی است، در مقطع کنونی در منطقه خاورمیانه، وجود بحرانها و کشمکش های سیاسی از جمله اشغال عراق، تحولات 2011 وپیامدهای آن و نیز اختلافات هیدروپلتیک میان کشورهای منطقه شرایط نامساعدی را برای مدیریت بحران های زیست محیطی از جمله مساله ریزگردها رقم زده است. در این پایان نامه از روش تحلیلی - توصیفی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: خاورمیانه، محیط زیست، ریزگرد، رژیم همکاری، امنیت
  • علیرضا سلیمی فرد، بهرام یوسفی*، روح الله شهابی، لنا عبدالخانی صفحات 131-157

    برزیل یکی از کشورهای بسیار مهم در منطقه آمریکای لاتین است که پس از جنگ سرد با تحولات تجاری-اقتصادی خود نقش سازنده ای در صلح و امنیت جهانی داشت. در این پژوهش که بر اساس روش کیفی و با توصیف پدیده ها و تحلیل-استنباط آنها و با رهیافت توسعه و ملی گرایی انجام شد، این سوال مطرح شد که آیا تغییرات استراتژی و سیاست های اقتصادی-تجاری برزیل بر تجمیع کشورها و همگرایی آنها در تعاملاتشان تاثیرگذار بوده است و در پی آن، بر روند صلح و امنیت منطقه ای و جهانی چه تاثیری داشته است؟ برزیل به عنوان کشوری از جنوب با تغییرات رویکرد خود در زمینه ی بویژه اقتصادی-تجاری به همکاری با کشورهای مرکز و پیرامون تغییر جهت داده و توانسته با توافقات گوناگون و ایجاد گروه های بین المللی قدم موثری در همگرا ساختن کشورهای مختلف و برقراری صلح و امنیت نسبی بیشتر منطقه ای-جهانی بردارد . یافته ها نشان داد که برزیل با تغییر در اقتصاد و سیاست خود به عنوان قدرتی نوظهور پدیدار شد و با ایجاد سیاست همکاری عمدتا اقتصادی در منطقه آمریکای لاتین، توافقات تجاری خارج از چارچوب سازمان تجارت جهانی و توافق دور دوحا مانند توافق جنوب-جنوب و نیز همکاری با قدرت های نوظهور و اقداماتی از این نوع توانسته است به ایجاد صلح و همگرایی در جهان کمک نماید و نیز با تعاملات چندجانبه با کشورهای جنوبی و شمالی فصل تازه ای در ایجاد امنیت بیشتر بین المللی رقم بزند. نتایج حاکی از موفقیت برزیل در همکاری های تجاری-اقتصادی در جهت صلح وامنیت منطقه آمریکای جنوبی و نیز در سطح جهانی است.

    کلیدواژگان: برزیل، اقتصاد، قدرت نوظهور، همکاری های چندجانبه، صلح و امنیت جهانی
  • مجید شجاعی* صفحات 159-178

    دوره پسا برجام تعاملات اقتصادی و تجاری بین ایران و ایالات متحده شکل نگرفت و نبود فشار بازیگران اقتصادی موجب تسهیل خروج ترامپ از برجام شد، در این مقاله خروج آمریکا از توافق هسته ای«برجام» را از این منظر تحلیل می کنیم و این سوال مطرح است که: عدم شکل گیری همکاری های اقتصادی و تجاری میان ایران و آمریکا چه تاثیری بر خروج آمریکا از برجام داشت؟ در فرضیه داریم: عدم تعاملات اقتصادی و تجاری موجب تسهیل خروج آمریکا از برجام شده است. در این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی (منابع اسنادی) و با استفاده از نظریه بازیها؛ مدل بازی معمای زندانی تکراری، روابط ایران و آمریکا در سه مقطع: مذاکرات محرمانه عمان تا برجام (2015)، پسابرجام و پس از خروج آمریکا از برجام (2018) را مدل سازی کردیم و به این نتیجه رسیدیم که در مرحله اول بازی تغییرات فضای سیاسی ناشی از رویکرد دولت های ایران و آمریکا موجب شد طرفین همکاری را به عنوان مبنای بازی اول انتخاب کنند، در بازی مرحله دوم با زمینه اقتصادی در دوره پسابرجام بین ایران و آمریکا برخلاف کشورهای اروپایی همکاری شکل نگرفت و این عدم همکاری اقتصادی و تجاری موجب شد در مرحله سوم بازی مجدد فضای سیاسی غالب شود و با خروج آمریکا از برجام و کاهش تدریجی تعهدات هسته ای از سوی ایران عدم همکاری مطابق بازی معمای زندانی (بازی بی برنده) مسلط شود و روابط را به پیش از برجام بازگرداند.

    کلیدواژگان: برجام، خروج آمریکا از برجام، نظریه بازی ها، بازی معمای زندانی، بازی معمای زندانی تکراری
  • صدیقه شیخ زاده جوشانی*، فاطمه میرشکارپور صفحات 179-206

    اغلب، افراد انسانی هنگام مواجهه با رویدادها یا موقعیت های جاری ناآشنا یا جدید تلاش می کنند از مقایسه این رویدادها با رویداد یا موقعیتی در گذشته برای فهم رویداد جاری کمک بگیرند. فهم یک رویداد یا موقعیت جاری از گذر قیاس آن با رویداد یا موقعیتی در گذشته یک سازوکار یا میانبر شناختی است که روانشناسی شناختی از آن به عنوان «استدلال قیاسی» اشاره می کند. پژوهش حاضر با تمرکز بر رویداد سیاست خارجی «مذاکرات و توافقات هسته ای ایران-گروه 1+5» نشان داده است چگونه برخی شخصیتهای سیاسی، رسانه ها و کاربران آنها در ایران کوشیده اند با توسل به قیاس های تاریخی رویداد «مذاکرات و توافقات هسته ای سه گانه ایران-گروه1+5» را فهم کنند. بر اساس یافته های پژوهش، قطعنامه 598، قرارداد الجزایر 1981، ملی شدن صنعت نفت، معاهده ترکمانچای، پیمان سعدآباد، معاهده گلستان، معاهده پاریس، امیرکبیر، آرش کمانگیر، صلح حدیبیه و صلح امام حسن (ع)، قیاس های تاریخی ای هستند که قیاسگران با توسل به آنها رویداد سیاست خارجی «مذاکرات و توافقات هسته ای ایران-گروه1+5 (1394-1392)» را فهم کرده اند که از این میان، قطعنامه 598 و صلح حدیبیه هر یک به طور برابر با فراوانی 22 درصد، فراگیرترین قیاس ها هستند. استنباط نویسندگان این است که میان موافقان و مخالفان «توافقات هسته ای سه گانه ایران-1+5» در جامعه ایرانی نبردی قیاسی در جریان بوده که ابزار این نبرد را رتوریک ایران /ملی گرایی-اسلام گرایی شکل داده است.

    کلیدواژگان: روانشناسی شناختی، استدلال قیاسی، قیاس تاریخی، مذاکرات و توافقات هسته ای، ایران
  • ضیاالدین عثمانی، سید امیر نیاکویی*، رضا سیمبر صفحات 207-244

    بحرانهای امنیتی در افغانستان با سقوط رژیم طالبان و نقش آفرینی ایالات متحده و ناتو در این کشور بین سالهای 2008-2001 فروکش نمود. با این حال، میزان خشونت ها، تلفات انسانی، حملات هراس افکنانه، فعالیت گروه های هراس افکن و جنگ سالاران، احساس ناامنی در میان شهروندان عادی و نخبگان سیاسی، و همچنین تزلزل نهادها و نظام سیاسی افغانستان از سال 2008 به بعد افزایش یافت و حمایت بازیگران منطقه ای از گروه های غیردولتی و محلی، به مرور زمان علنی تر شد. این مقاله به دنبال پاسخ به این پرسش است که چه عواملی زمینه ساز گسترش ناامنی و بحرانهای امنیتی در افغانستان از سال 2008 تا 2021 میلادی بوده است؟ برای پاسخ به این پرسش از نظریه های امنیتی و به طور خاص رویکردهای باری بوزان، محمد ایوب و ریچارد لیتل استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که افتراق در باب ایده دولت متاثر از قومیت و مذهب، جامعه چند پاره، کاهش مشروعیت حکومت، گروه های هراس افکن و جنگ سالاران و ارتباط این عوامل با محیط امنیتی قوای نامتقارن (محیط امنیتی افغانستان و پاکستان و افغانستان و ایران) موجب شکل گیری و گسترش چالش های امنیتی افغانستان بعد از 2008 میلادی شده است.

    کلیدواژگان: افغانستان، تهدیدات امنیتی، ایران، پاکستان، محیط امنیتی
  • فاطمه قلی نژاد برنجستانکی، مختار صالحی* صفحات 245-265

    اتحادیه اروپا تلاش میکند کماکان نقش خود را به عنوان یک بازیگر مهم در سطح بین الملل در موضوعات مختلف حفظ کرده و گسترش دهد. در همین راستا، متاثر از راهبرد امنیت جهانی خود، همکاری با کشورهای تاثیرگذار را در دستورکار دارد. در این میان یکی از راهبردهای منطقه ای اروپا، حوزه آسیا است. اروپا در نظر دارد با بازیگران موافق راهبرد خود برای ایجاد موازنه و مقابله با تهدیدات در این منطقه همکاری کند و در این میان، هند نقش مهمی برای راهبرد آسیایی اروپا دارد. سوال پژوهش به این بحث می پردازد که هند از چه نقشی در راهبرد آسیایی اتحادیه اروپا برخوردار است؟ بنابر فرضیه تحقیق به نظر می رسد، اروپا در چارچوب شراکت استراتژیک، همکاری با هند به عنوان یک بازیگر موازنه گر در آسیا را برای مقابله با چالشها و تهدیدات پیش رو، مورد توجه قرار داده است. برای بررسی موضوع از چارچوب نظری موازنه قوا استفاده شده است. روش طرح پژوهش نیز، توصیفی- تحلیلی است. در یافته های پژوهش نیز مشخص شد که اروپا در موضوعات؛ امنیت دریایی، مقابله با تروریسم، مدیریت ظهور چین، امنیت افغانستان، تغییرات اقلیمی، مدرن سازی ارتش هند و مبارزه با بیماری های مسری با هند همکاری می کند که این راهبرد به کشور هند نیز برای ایفاء نقش موازنه گر، همسو با راهبرد آسیایی اروپا یاری می رساند.

    کلیدواژگان: راهبرد آسیایی اروپا، شراکت استراتژیک، موازنه قوا، هند
  • مهدی کریمی*، قاسم اصولی اودلو، هادی سیفی فرزاد، حسن جعفرزاده صفحات 267-294

    امروزه منطقه گرایی و همکاری های منطقه ای بستر مناسبی برای تحکیم قدرت حکومت های ملی فراهم آورده است و کشورهای مختلف، توسعه همه جانبه خود را در سایه همکاری های منطقه ای جستجو می کنند. بر همین اساس، سازمان های مختلفی در قاره آسیا شکل گرفتند، ولی اغلب نتوانسته اند اتحادیه ای پایدار و موثر در فرایند تصمیم سازی جهانی شکل دهند. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی به بررسی دلایل عدم شکل گیری همگرایی موثر و کارآمد در مناطق جنوب شرق، جنوب و جنوب غرب آسیا می پردازد. سوال اصلی این پژوهش عبارت است از "اینکه چرا در مناطق جنوب شرق، جنوب و جنوب غرب آسیا اتحادیه ای پایدار و موثر در فرایند تصمیم سازی جهانی شکل نگرفته است؟". این مقاله بحث می کند که یکسری عوامل ژیوپلیتیکی- جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و ادراکی، مانع انسجام سازه های منطقه ای در جنوب شرق، جنوب و جنوب غرب آسیا می شوند. همچنین منطقه گرایی در این مناطق از نوع سنتی است و شکل دولت به عنوان یکی از مهمترین عوامل در سنتی بودن منطقه گرایی عمل کرده است.

    کلیدواژگان: همگرایی، منطقه گرایی، تصمیم سازی جهانی، آسیا
  • عباس نادری*، قدرت احمدیان، فرهاد دانش نیا صفحات 295-321

    جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی از مهم ترین بازیگران منطقه خلیج فارس و غرب آسیا بوده که پس از انقلاب اسلامی روابط پر فراز و نشیبی را تجربه کرده اند. در حالی که قبل از انقلاب اسلامی علی رغم رقابت های پیدا و پنهان، اهداف و منافع موازی را دنبال نموده و نوعی همگرایی و ثبات نسبی بر روابط آنها حاکم بود. اما با وقوع انقلاب اسلامی، ساخت های اجتماعی و هویتی متضادی بین ایران و عربستان برساخته شد که به تبع این ساخت های متعارض، واقعیتهای ناسازگار و معکوس بر روابط آنها سایه انداخته و تقابل و تضاد بر مناسبات دو کشور حاکم شده است. از این رو، الگوی روابط منازعه آمیز میان دو کشور شکل گرفته به گونه ای که روابط مسالمت آمیز در مناسبات آنها امری زودگذر و وقوع بحران و باز رخداد بحران به امری ماندگار و بنیادین تبدیل شده است.این پژوهش با روش تحلیلی-توصیفی به بررسی دلایل و زمینه های عودشدن بحران در روابط دو کشور پرداخته و داده های پژوهش نشان می دهد که باز رخداد بحران، در مناسبات آنها، تابعی از ژرف ساخت های اجتماعی متضاد(مانند اسلام سیاسی در مقابل اسلام وهابی) و عناصر ناساز هویتی (همانند انقلابی گری و ایران گرایی تاریخی در برابر محافظه کاری و عرب گرایی سعودی) و کنشهای کلامی مخاصمه آمیز نخبگان سیاست و دیانت دو کشور بوده است.

    کلیدواژگان: ایران، باز رخداد، بحران، ساخت اجتماعی، عربستان
  • علی اکبر ندائی* صفحات 323-343

    بخش اعظم تاریخ روابط خارجی کشور ایران، به مدت بیش از نیم قرن، متاثر از رابطه با ایالات متحده و کیفیت آن بوده است. هدف اصلی این نوشتار پرداختن به دوره ای از این روابط؛ شامل تسخیر سفارت آمریکا توسط دانشجویان ایرانی؛ و تبعات و پیامدهای منفی آن است. بدین منظور از نظریه «وابستگی به مسیر»، برای تبیین این رابطه بهره گرفته شده است. سوال اصلی تحقیق، به این امر اختصاص یافته است که؛ وابستگی به مسیر چگونه با توجه به محیط و شرایط آن دوره سبب ساز پیش رفتن اوضاع به سمت و سوی خصومت و دشمنی بین دو کشور گردیده است. مدعای این پژوهش بر این فرضیه استوار است که، تصمیمات متقابل دو کشور پس از آن واقعه به عنوان یک نقطه عطف، متضمن وابستگی به مسیر بوده است و بواسطه آن قابل تبیین است. بنابراین، پس از جستجو در کتب و مقالات مختلف، با سود جستن از روش کیفی به تحلیل و تبیین تصمیمات و اقدامات طرفین درگیر در بحران مبادرت نمودم. یافته های پژوهش بر تاثیر منفی وابستگی به مسیر در محیط بحرانی و عدم اطمینان حاصل از آن بزنگاه مهم دلالت دارد. نتیجه این که؛ تصمیمات تهران و واشینگتن به دلیل وابسته به مسیر بودن در هر مرحله، بر وخامت اوضاع افزوده است.

    کلیدواژگان: وابستگی به مسیر، گروگان گیری، بحران، ایران، ایالات متحده
  • ناصر یوسف زهی، وحید سینایی* صفحات 345-368

    سازه انگاری امروزه پرکاربردی ترین رهیافت نظری برای تحلیل سیاست خارجی است. اما این رهیافت تاکنون نتوانسته چارچوبی منسجم و مدل سازی شده در اختیار پژوهشگران قرار دهد. ازاین رو بسیاری از پژوهش ها به ضرورت های نظری، روشی و مفهومی که می بایستی در تحلیل سیاست خارجی درنظر گرفته می شد علم و وقوف کافی نداشته اند. بدین جهت دچار تحلیل های سطحی و «تقلیل گرایی نظری» شده اند. پژوهش های سازه انگارانه در هستی شناسی به «انسان شناسی» و «جامعه پذیری» نپرداخته اند. چنین «مشکلی تاحدودی ناشی از ماهیت سازه انگاری است؛ زیرا سازه انگاری ازآنجاکه حایل و سنتز پوزیتویسم و پساختارگرایی است، ترکیب متناقض نمایی از عناصر عینی و ذهنی را در تحلیل سیاست خارجی دخیل ساخته است. لذا مطالعات «تجربی» نیازمند مطالعات «نظری» روشمند است. در این مقاله به این پرسش پرداخته می شود: «براساس سازه انگاری، مبانی و بایسته های نظری پژوهش در تحلیل سیاست خارجی کدام اند؟». طبق یافته ها بررسی سیاست خارجی نیازمند تجزیه وتحلیل ساز ه انگاری در ابعاد پنج گانه هستی شناسی، معرفت شناسی، روش شناسی، گونه شناسی و مفهوم شناسی است.در هستی شناسی باید «سطح تحلیل» و «واحدهای تحلیل» مشخص شوند: سطح خرد (انسان شناسی، جامعه شناسی و دولت شناسی) و سطح کلان (نظام بین الملل، سازمان های بین المللی، حقوق بین الملل، ساختارها و کارگزاران بین المللی). در معرفت شناسی رابطه دانش و ارزش، سوژه و ابژه، تبیین و تفسیر، واقعیت و حقیقت و ماده و معنا تحلیل می شود. هستی شناسی و معرفت شناسی روش پژوهش را مشخص می سازند: کمی یا کیفی. سپس نوع سازه انگاری انتخاب می شود: تفسیری، انتقادی، پسامدرن یا پوزیتویستی. سرانجام سازه های مفهومی پایه استخراج و تعریف می شوند: بین الاذهانیت، برساختگی، فرهنگ، هویت، انگاره، معرفت، هنجار و جامعه پذیری. بااین وجود، بایسته های پنج گانه مذکور حاکی از پیچیدگی و دشواری تحلیل سازه انگارانه سیاست خارجی است.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری، هنجار، قواعد، ارزش ها، نهاد
|
  • Hossein Pourahmadi, Rahman Habibi * Pages 1-32

    Resistive economy pattern to be executed requires the presence of all institutions, ministries, and organizations of the country so that they can make possible the implementation of this pattern by complementary planning. The present research, with the aim of providing appropriate requirements for foreign policy to strengthen the national economy, seeks to answer the main question, what are the foreign policy requirements of Iran in realizing the pattern of the resistive economy? This research tries to use the descriptive-analytical method and using the model of "Political Economy of Foreign Policy Based on the Realization of the Resistive Economy Pattern" to explain strategic plans and requirements of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran for achieving resistive economics. The method of collecting information is also libraries and documents. The findings of the research show that Iran's foreign policy by activating the coordination role (coordinating other institutions and ministries), opportunity building (the de-securitization of the country, constructive interaction with the countries of the region and the world), and pave the way in both domestic and foreign areas (facilitating trade, facilitating banking exchanges the use of Currency Swap and Block-Chain payment system), can take a step in

    Keywords: economic resilience, Vulnerability, resistive economy, foreign policy, diplomacy of the resistive economy
  • Rohallah Pirbalaei *, Nasser Khorshidi Pages 33-55

    The purpose of this paper is to examine the impact of information and communication technology on the United Nations in three areas: nature, structure and function. The main question is: what impact  has information technology had on these three levels in the United Nations?  At the level of nature, there has not been a significant change, but fundamental concepts the goals and principles of this organization, such as sovereignty and security, have been transformed in terms of scope. the structure of the United Nations has reacted to the digital age by holding the World Summit on the Information Society and the creation of some subsidiary bodies in within some of the main organs such as the Human Rights Council. the most effective work has been done in the organization; so that by placing new subject areas such as "rooting out poverty and shared responsibility", Develompent and Human Security on the agenda of the United Nations, it has changed the previous state-oriented approaches and  even in some cases,it has changed the way of decision making. the research method is descriptive- analytic, and for gathering the its required data has used from library resources and reputable Internet sites.

    Keywords: Human Security, Information, Communication Technology, Security, Soverignty, United Nation Organization
  • Mohadese Jazaei * Pages 57-77

    The Middle East” is a controversial concept in terms of politics and geography. From a geographical point of view, there is no broad consensus on the borders of the Middle East. Also, there have been challenges in the use and application of the Middle East concept given the new theories to pay attention to the non-Western world. There have been challenges in applying this concept. To counter the monotony of European and American research and studies in the Middle East, instead of the concept of "Middle East", equations such as "Near East and North Africa", "North Middle East", "New Middle East", "Islamic Middle East", "Arab Middle East" "West Asia", and "Southwest Asia" are suggested instead. The main question of this article is "What is the reason for the inevitability of using this concept in all languages of the region, including Persian, Arabic, Turkish, and even Hebrew?" "Why can't the conceptual equivalents and proposed alternatives succeed in conveying the same meaning that the Middle East concept conveys?"  This research aims to answer why the concept of “the Middle East” cannot be left by focusing on the political issue and from the history of concepts method and theory view. The nature of “the political” emphasizes binary confrontations which confirms the fact of existing a stream of the battle between the political forces and group dominant on conversations in concepts forms. Although in this region criticize the hegemony of concepts such as the Middle East, and advocate for alternatives, the political irresistibility against geography is an important obstacle that complicates the use of alternative concepts of the Middle East.

    Keywords: The Middle East, the political, Geography, history of concepts, Reinhart Koselleck
  • Maryam Dorri Varnosfaderani, Ardeshir Sanaie *, Alireza Soltani, Kabak Khabiri Pages 79-99

    Moving toward space was largely the result of the competition of terrestrial superpowers for planetary hegemony. Moving toward space has created a new criterion for recognizing the promotion of power and allocation of credit in the global community. The exploration and space technologies of the two superpowers, made the competition between them more intense. The launch of Sputnik 1 by the Soviet Union marked the beginning of the space race. Finally, the United States declared itself the winner of the space race by landing on the moon. But then not only did the rivalry between the two countries not end, but it also called on other countries, such as China, India, Japan and some European countries. From the beginning of the space age until now, military activities have been an important part of the goals of the powers. The main question is how space has played a role in intensifying competition between powers. The hypothesis of this article also believes that space has intensified competition between countries, especially space powers, by creating modern weapons and new conditions. From the point of view of neorealism, Space has become a new arena for intensifying competition between countries in the military field and gaining prestige.

    Keywords: space, International competition, Space race, Space weapons, Great powers, neorealism
  • Farzad Rostami *, Zahra Zangene Pages 101-129

    Managing regional crises requires the formation of cooperation and intgration between countries in the region. Solving environmental crises is one of the issues that is no exception. Obviously, in the absence of regional convergence, managing this crisis will face a real challenge. The environmental crisis, in particular the crisis of the microstats, which has been a serious challenge to the Middle East region in recent years, calls for regional cooperation. But contrary to expectations, countries in the region have not been willing to form a cooperative regime. In this research, the barriers to the formation of this convergence have been investigated. The question is, what are the barriers to the establishment of an environmental cooperation regime in the Middle East? The thesis hypothesis is that managing environmental crises requires a set of factors such as consensus, multilateral diplomacy and international regimes, in the current Middle East region, the existence of crises and political conflicts, including the occupation of Iraq, the developments of 2011 Its implications as well as hydropolitan disputes between countries in the region have created unfavorable conditions for the management of environmental crises, including the problem of waterfalls. In this thesis, the analytical-descriptive method has been used.

    Keywords: Middle East, Crisis, Environment, Rising, Cooperative, Security
  • Alireza Salimifard, Bahram Yuosefi *, Rouhollah Shahabi, Lena Abdolkhani Pages 131-157

    Brazil is one important country in Latin American region, after Cold War with its trade-economic developments played a constructive role in world peace and security. In this study, which was conducted based on qualitative method, describing phenomena-analysis-inference, and with the approach of development and nationalism, the question was asked whether changes in Brazil's economic-trade strategy and policies affect integration of countries and their convergence. It has had an impact on their interactions and, consequently, what effect has it had on regional and global peace and security process? Brazil, as a country from south, has changed its approach to cooperation with central and surrounding countries, especially in field of economics and trade, and has been able to take an effective step in integrating different countries with various agreements and creation of international groups. Establishing relative peace and security in most global regions. findings show that Brazil emerged as an emerging power through changes in its economy and politics, and by establishing a policy of mainly economic cooperation in the Latin American region, trade agreements outside framework of World Trade Organization and Doha Round Agreement such as South-South Agreement and Also, cooperation with emerging powers and actions of this kind has been able to help create peace and convergence in world, as well as a new chapter in creating more international security through multilateral interactions with southern and northern countries. results show Brazil's success in trade and economic cooperation for peace and security in South American region as well as globally.

    Keywords: Brazil, economy, Emerging Power, Multilateral Cooperation, World Peace, Security
  • Majid Shojaee * Pages 159-178

    In the post- JCPOA period, Economic and trade interactions did not take shape between Iran and the and the US, and the lack of pressure from economic actors facilitated Trump's withdrawal from JCPOA. In this article, we analyze the US withdrawal from the nuclear deal(JCPOA) from this perspective. The question arises: what effect did the non-formation of economic and trade cooperation between Iran and US have on the US withdrawal from JCPOA? We hypothesize that the lack of economic and trade interaction has facilitated the withdrawal of the US from the JCPOA. In this research, we modeled it with descriptive-analytical method (documentary sources) and using game theory, model of the repeated Prisoner's Dilemma, Iran-US relations in three times: Oman secret negotiations to JCPOA (2015), post-JCPOA and post-US withdrawal JCPOA (2018) and came to the conclusion that in the first stage of the game in the political field, change approach of the Iran-Us governments caused the parties to choose cooperation as the basis of the first game. The second stage of the game despite the economic background in the post- JCPOA period, no cooperation was formed between Iran and the US, unlike European countries and this lack of economic cooperation and interdependence led to the prevail of the political atmosphere in the third stage of the game, and with the withdrawal of the US from the JCPOA and the gradual reduction of nuclear commitments by Iran, non-cooperation according to the Prisoners Dilemma game returned relations to before JCPOA.

    Keywords: JCPOA, US withdrawal from JCPOA, Game theory, Model of prisoner's dilemma, Model of repeated Prisoner's Dilemma
  • Sedigheh Sheikhzadeh Jooshani *, Fatemeh Mirshekarpor Pages 179-206

    Human beings often in confronting with unfamiliar and novel events and situations, attempt to make sence them by comparisons between a present event or situation and a past one. Makesencing a current event or situation by analogizing is a mechanism or cognitive shortcut that cognitive psychology refers to it as Analogical Reasoning (AR). The present study, emphasizing the foreign policy event of  Iran'uclear negotiations and agreements - the P5+1(2013-2015), aims to show how some of political personalities and online media users have understood this event by using historical analogies. The study has used directed qualitative content analysis method for collecting and analyzing data. The findings show that the events of The Resolution 598, The Algies Accords 1981, The nationalization of the Iranian oil industry, The Turkmenchay treaty, The Sa'adabad treaty, The Golestaan treaty, The Paris treaty, Amir Kabir, Arash Kamangir, The Huddaybbiah Peace and The Imam Hassan Peace, are the historical analogies that analogizers invoked them in order to making sense the current event of  Iran's nuclear negotiations and agreements - the P5+1 (2013-2015). The findings show that of the total of 11 historical analogies used by the analogizers, the analogy of Resolution 598 and the Hudaybbiah  Peace, equally with the frequency of 22%, have been the most Popular analogies. The results show there have been an analogical battle between proponents and opponents of Iran's nuclear negotiations and agreements-the the P5+1(2013-2015), that Islamism-Iranism political rhetoric is the device  of this battle.

    Keywords: Cognitive Psychology, analogy, Analogical reasoning, Historical analogy, Iran's nuclear negotiations, agreements - the P5+, 1
  • Ziaodin Osmani, Niakoee Niakoee *, Reza Simbar Pages 207-244

    The security crisis in Afghanistan decreased between 2001-2008 due to the fall of the Taliban regime and the role of the United States and NATO in that country. However, violence, casualties, terrorist attacks, the activities of terrorist groups and warlords, feelings of insecurity among ordinary citizens and political elites, as well as the instability of Afghanistan's institutions and political system, have increased since 2008. Simultaneously, the role of regional actors in supporting non-governmental and local groups have expanded over time. This article seeks to answer the question of what factors contributed to the spread of insecurity and security crises in Afghanistan from since 2008? To answer this question, security theories and in particular the approaches of Barry Buzan, Mohammad Ayoob, and Richard Little have been used. The findings illustrate that differences in the idea of ​​government influenced by ethnicity and religion, fragmented society, declining government legitimacy, terrorist groups and warlords and the relationship of these factors with the security environment in which more powerful states such as Pakistan are playing have expanded Afghanistan's security challenges since 2008.

    Keywords: Afghanistan, Security treats, Iran, Pakistan, Security environment
  • Fatemeh Gholinejad, Mokhtar Salehi * Pages 245-265

    The European Union has an important role in international politics and because of its global strategy,  it intends to have an active role in international system. So, to achieve this goal, having some strategic allies across the world is necessary. According to EU, s strategy, there are some challenges around the world, such as in Asia, needed to be considered. Europe wants to work together to tackle challenges and counter threats. India, meanwhile, plays an important role in the EU's Asian strategy. The study discusses what role does India play in the EU's Asian strategy? Hypothetically, it seems that, Europe, in its strategic partnership strategy, is considering working with India as a balancing player in Asia to counter the threats. This essay is discussed on the balance of power theory. The research design is descriptive and analytical. The Related information and data are also analyzed qualitatively. In research, it has been found that Europe in some cases such as Maritime Security; Counter-Terrorism; Managing China's Rise; Afghanistan Security; Climate change; The modernization of the Indian military, and the fight against infectious diseases share a common vision with India, and as a result, India could have a balancing role line with the EU strategy in Asia.

    Keywords: European Union Asian Strategy, Strategic Partnership, balance of power, India
  • Mahdi Karimi *, Qasem Osuli Odlu, Hadi Sayfai Farzad, Hassan Jafarzadeh Pages 267-294

    Today, regionalism and regional cooperation is a proper context to fortify national states’ power and different states seek multilateral development in the shadow of regional cooperation. Based on this fact, different organizations have been formed in Asia, but they have not been able to create a sustainable and effective union in the global decision-making process. This paper using descriptive- analytic method is intended to investigate the causes and factors which prevent the formation of such a union in Southeast, South and Southwest regions of Asia. The research main question here is that “why a sustainable and effective union has not been formed in Southeast, South and Southwest regions of Asia”. This paper argues that some geopolitical-geographic, political, cultural, economic and perceptional factors prevent the formation of a sustainable and effective in Southeast, South and Southwest regions of Asia. Also, regionalism is classic in these regions and the state nature and type is one of the most important factors in this relation.

    Keywords: Integration, Regionalism, Global decision-making, Asia
  • Abbas Naderi *, Godrat Ahmadian, Farhad Daneshnia Pages 295-321

    The Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia have been among the most important actors in the Persian Gulf region and West Asia, which have experienced ups and downs after the Islamic Revolution. Whereas before the Islamic Revolution, in spite of overt and covert rivalries, it pursued parallel goals and interests, and a kind of convergence and relative stability prevailed in their relations. However, with the advent of the Islamic Revolution, conflicting social and identity structures were created between Iran and Saudi Arabia, which, as a result of these conflicting structures, inconsistent and inverted realities overshadowed their relations and dominated the conflict between the two countries. Hence, the pattern of conflicting relations between the two countries has been formed in such a way that peaceful relations in their relations have become fleeting and the occurrence of successive crises has become permanent and fundamental. This research uses a descriptive-analytical method to investigate the reasons and contexts for the recurrence of the crisis in the relations between the two countries and the research data show that the recurrence of the crisis in their relations is a function of deep social structures (such as political Islam versus Wahhabi Islam) and maladaptive elements of identity (such as revolutionaryism and historical Iranism versus Saudi conservatism and Arabism) and the conflicting speech acts of the two countries' political and religious elites.

    Keywords: Iran, Constructivism, Crisis, recurrence, Saudi Arabia, Social Construction
  • AliAkbar Nedaee * Pages 323-343

    The majority of the history of Iran's foreign relations, for more than half a century, has been influenced by its relationship with the United States and its quality. The main purpose of this article is to address a period of these relationships; including the seizure of the US embassy by Iranian students; and its negative consequences. So, the theory of "Path Dependency" has been used to explain this relationship. The main question of the research is dedicated to the fact that; Depending on the environment and the conditions of that period, the path dependency has caused the situation to move towards hostility and enmity between the two countries. The claim of this research is based on the hypothesis that the mutual decisions of the two countries after that incident, as a turning point, have depended on the path dependency and can be explained by it. Therefore, after searching in various books and articles, I used a qualitative method to analyze and explain the decisions and actions of the parties involved in the crisis. The research findings indicate the negative impact of path dependence in the critical environment and the resulting uncertainty at an important time. The result is that; the decisions of Tehran and Washington have exacerbated the situation due to path dependence on the each stage.

    Keywords: Path Dependency, Hostage taking, Crisis, Iran, the United State
  • Naser Yosefzehy, Vahid Sinaee * Pages 345-368

    Constructivism is one of the most widely used theoretical approach for analizing foreign policy. But this approach has failed yet to provide the researches with a coherent and modeled framework. Therefore, many studies have not been sufficiently aware of the theoretical, methodological and conceptual necessities that should have been considered in foreign policy analysis. For this reason, they have undergone superficial analysis and "theoretical reductionism". For example, constructivists in ontology have not addressed "anthropology" and "socialization." Such a "problem" stems from the nature of constructivism; because constructivism is a buffer and synthesis of positivism and post-structuralism, has included a paradoxical combination of objective and subjective elements in foreign policy analysis. Therefore, empirical studies require methodical theoretical studies. With the aim of compiling a research guide for constructivist researchers, the question is addressed: based on constructivism what are the theoretical foundations and requirements of research in foreign policy analysis. According to our findings, the study of foreign policy requires the analysis of constructivism in the five dimensions of ontology, epistemology, methodology, typology and conceptology. In ontology, "level of analysis" and "units of analysis" must be specified: micro level (anthropology, socialization and stateology) and macro level (international system, international organizations, international law, international structures and agents). In epistemology, the relationship between knowledge and value, subject and object, explanation and interpretation, reality and truth, material and meaning are analyzed. Ontology and epistemology determine the method of research: quantitative or qualitative. Then the type of constructivism is chosen: interpretive, critical, and post-modern or positivist. Finally, the basic conceptual constructs are extracted and defined: inter-subjectivity, constructivism, culture, identity, idea, knowledge, norm, and socialization. These five requirements indicate the complexity and difficulty of constructivist analysis of foreign policy.

    Keywords: Socialization, norm, rules, values, institution